Wednesday, April 10, 2013

''Divne Kosti'' - Alis Sebold


Roman Divne kosti Alis Sebold preko noći je postao klasik našeg doba i osvojio srca čitalaca i kritičara širom sveta. Na prvi pogled, ovo je mračna krimi priča o jezivom nestanku i ubistvu obične devojčice iz predgrađa, ali suština romana je, zapravo, dirljiva priča o smrti koja je prepuna neočekivanog svetla, lepote i nade.U srcu knjige nalazi se dirljivo iskrena, duhovita i hrabra Suzi Salmon, koja, nakon što je premlada napustila ovaj svet, posmatra žive iz misterioznog ličnog carstva, gde može da ima sve što poželi ili zamisli, osim da se vrati onima koje voli. Dok se njena porodica bori s ogromnom patnjom i sve većom frustracijom jer policija ne uspeva da reši zločin, Suzi će pokušati da usmeri svog oca ka otkrivanju identiteta njenog ubice. 
I pored neopisive tragedije i gubitka o kojima govore, Divne kosti su čudesna priča ispunjena nadom, humorom, neizvesnošću, čak i radošću.
Prezivala sam se Salmon, kao riba; ime mi je bilo Suzi. Imala sam četrnaest godina kada sam ubijena, šestog decembra 1973.
Ovako počinje priča Suzi Salmon, koja se privikava na svoj novi dom u raju, mestu koje nije ni nalik onome što je očekivala, odakle nastavlja da posmatra kako se život na zemlji nastavlja bez nje – njeni prijatelji razmenjuju glasine o njenom nestanku, njen ubica pokušava da sakrije tragove, njena bolom ophrvana porodica se raspada.
Prema romanu Divne kosti snimljen je istoimeni film u režiji Pitera Džeksona, reditelja trilogijeGospodar prstenova.

Divne kosti je roman o Suzi Salmon koja je ubijena 6. decembra 1973.  Djevojčici koja je sa svojih 14 godina imala čitav život pred sobom, a koji joj je sada grubo oduzet.

Vraćajući se iz škole u kasno decembarsko veče, Suzi susreće svog komšiju, gospodina Harvija, na kukurznom polju u blizini njene kuće. Iako su joj instinkti govorili da bježi, Suzi ostaje vjerujući da je gospodin Harvi, njen komošija koji je zna od kada se rodila, neće povrijediti. Greška. Nikada ne znaš ko te može povrijediti, a Suzi je to naučila na najteži način.

Nakon Suzinog ubistva, njena duša odlazi u Međuprostor. Mjesto između Zemlje i Raja. Odakle Suzi posmatra šta se dešava na Zemlji nakon njenog ubistva.
Posmatra kako joj se porodica polako raspada. Kako se otac i majka polako udaljuju jedno od drugog skrhani tugom za koju ne mogu naći utjehu jedno u drugom.
Posmatra svoju trinaestogodišnju sestru Lindzi kako naglo odrasta i postaje podrška svome ocu. Kako postaje odgovorna i ozbiljna djevojčica, a kasnije djevojka i žena.
Svoga malog četvorogodišnjeg brata koji ne zna šta se dešava ali osjeća da nešto nije u redu.
Svoje školske prijatelje koji  polako nastavljaju sa svojim životom. Svim onim stvarima koje Suzi nikada neće moći doživjeti.

Nakon što njena majka napusti njenu porodicu pokušavajući da nađe mir negdje gdje neće biti majka Suzi Salmon, ubijene djevojčice čije tijelo još nije pronađeno, njena porodica se potpuno raspala. Upotpunjena opsjednutošću njenog oca koji je uvjeren da je gospodin Harvi ubio njegovu djevojčicu, ali mu niko ne vjeruje sem Lindzi.

Godine prolaze i njena sestra odrasta u mladu djevojku. Njen brat odrasta u tihog tinejdžera koji se brine za svoga oca. I Lindzi i njen brat naglo su odrasli i postali stubovi razorene porodice. Koračajući kroz život kao brat i sestra ubijene Suzi.

Posmatrajući iz svog raja, Suzi pokušava pomoći svojoj porodici. Pokušava im pomoći da nastave dalje ali u isto vrijeme ne želi da je zaborave. Pokušava ih ponovo zbližiti u porodicu prije nego što je ona ubijena, jer je nakon godina posmatranja shvatila da oni moraju nastaviti dalje. Da ona mora nastaviti dalje. Da ih  mora pustiti da žive.

Divne kosti je snažan roman. Nije pisan nekim naročitim stilom koji bi u vama probudio osjećanja. Ne. Pisan je običnim stilom. Tako običnim da svaka rečenica koju čitate bljesne tako jako u vašoj glavi. Sav bol kroz koji je prošla Suzi i njena porodica uvuče vam se pod kožu  baš zato što je pisan tako jednostavno. Jednostavno a snažno da mi je nekoliko puta došlo da ostavim knjigu i da je ne čitam.
Prvenstveno to je roman o prihvatanju i nastavljanju dalje ma koliko teške bile situacije koje vas zadese. Jer uvijek ima nešto za šta vrijedi živjeti.

- Hun.

No comments:

Post a Comment