Saturday, April 27, 2013

"Šišmiš" - Jo Nesbø

Mlada Norvežanka, zvijezda televizijskih sapunica, koja je došla u Australiju kako bi radila kao konobarica, pronađena je mrtva na obali oceana. Svi tragovi upućuju na ubojstvo. Harry Hole, detektiv iz policijske uprave u Oslu, odlazi u Sydney da pomogne australskoj policiji u istrazi, iako mu je namijenjena uloga promatrača, pasivnost Harryju nije u krvi: uključuje se u istragu, a na kraju je u slučaj umiješan i na osobnoj razini jer se zaljubljuje u Birgittu - prijateljicu ubijene djevojke. Njegovo fizičko i duhovno putovanje Australijom sve ga više povezuje s aboridžinskim mitom o čovjeku šišmišu koji za sobom vuče trag smrti.

Nakon duljeg nečitanja krimića, konačno sam se domogla jednog i definitivno je obavio svoju zadaću. Napet, uzbudljiv, sadrži sve sastavnice dobrog krimića, ali ima i nešto posebno. Glavni lik je Harry Hole (ne čita se kao rupa, nego kao svet, ako samo dobro shvatila iz knjige, znači, moglo bi se napisati i kao Harry Holy, pretpostavljam, ali ne držite me za riječ) i ovo je prvi roman iz serijala o njemu, zbog kojeg je autor i postao svjetski poznat. Ako ste čitali Agathu Christie ili Sir Arthura Conana Doylea, sigurno ste se bar na neki način vezali za Poirota ili Sherlocka Holmesa. Ali za Harryja Holea vežete se na neki drugi, dublji način - vežete se za njega kao lika, jer je za razliku od Holmesa ili Poirota kompleksnije i osobnije prikazan.
Nažalost, opet nisam uspjela unaprijed skužiti tko je ubojica i autor to svakako ne dopušta do zadnjeg trena kad kreće potjera na život i smrt. Odlična je ta kriminalistička podloga, upoznajemo sitne detalje o gotovo svim važnijim likovima, tako da sam na tren zaboravljala da čitam krimić. Ali ono što je tipično kriminalistički svakako je policijska ekipa, kao da gledam neki CSI.
No ono što me oborilo s nogu sigurno je činjenica da se možemo tako osobno vezati za glavnog istražitelja te da je ubojstvo i njegovo istraživanje zapravo tek podloga za istraživanje istražiteljevog života. Toliko privatnih detalja, ne samo onih koji pokazuju da je Harry dobar, nego i onih koji pokazuju da je čovjek i da uistinu nije savršen. Prisiljeni ste zavoljeti i prihvatiti Harryja sa svim njegovim dobrim i ne tako dobrim stranama.
I naravno, priča ima i tragičnu crtu, jer što bi bio bestseler bez koje nepotrebne i suvišne smrti?
Nadalje, knjiga je puna priča o Aboridžinima i načinu kako se Australci i Aboridžini odnose jedni prema drugima, zatim nekih zanimljivih aboridžinskih priča, a i općenito se saznaje nešto o jednom dijelu australskog stanovništva.
Jako sam zavoljela ovu knjigu i nadam se da ću čim prije pročitati i nastavke.

-Luna

No comments:

Post a Comment