Friday, April 5, 2013

''Čovek i dečak'' - Toni Parsons


Hari Silver ima sve što može da poželi: prelepu ženu, divnog sina, odličan posao na medijima – ali jedne noći, on sve to odbacuje. Potom Hari mora da počne da uči šta je suština ljubavi i života. 

Neke situacije koje treba da izbegnete tokom priprema za svoj najvažniji rođendan, onaj koji označava da ste sasvim odrasli – trideseti.Avantura s koleginicom s posla.Grozničavo kupovanje luksuznih stavri koje sebi ne možete da priuštite.Da vas ostavi žena.Da ostanete bez posla.Da odjednom postanete samohrani roditelj.Ako se primičete tridesetoj, šta god radili, izbegnite sve gore navedeno. 



Nakon što je na svoj trideseti rođendan Hari prevario svoju ženu, njegov brak i život polako počinju da se raspadaju. Idilična slika porodičnog života koju je stekao gledajući svoje roditelje iskliznula mu je iz ruku u toku jednog dana.
Žena ga ostavlja i odvodi sa sobom njihovog četvorogodišnjeg sina Pata, da bi uskoro ostao i bez posla. Ubrzo zatim saznaje da mu je žena otišla u Japan jureći snove kojih se odrekla zarad porodice, Hari ostaje sam sa sinom.

Sada, Hari mora da uči kako biti roditelj i kako se nositi sa svim poteškoćama koje život baca na put samohranog roditelja. Uz podršku svojih roditelja, Hari polako uočava da roditeljstvo nije tako lagano ali da ipak pruža neizmjerno zadovoljstvo. Shvata da život ne čine samo velike stvari poput karijere i novca. Shvata da su male stvari najbitnije. Zadovoljstvo koje vam pruža gledanje vašeg djeteta dok raste, prvi polazak u školu, prvi neuspjeli ručak itd. čine Harijev svijet sada.

Ubrzo zatim upoznaje Sid, mladu Amerikanku takođe samohranu majku. Sa Sid Hari pokušava da izgradi ono što je izgubio sa svojom ženom ali za razliku od njega Sid je realnija. Ne dopušta Hariju da sa njom skuplja komadiće svoga života. Ne dozvoljava mu da mu bude zamjena i tako dopušta Hariju da očvrsne. Da postane jak i nezavistan roditelj koji se hvata u koštac sa svakim problemom.

Čak i onda kada Harijev otac otkrije da ima rak i da mu je ostalo još malo, Hari je čvrst. Bori se. Hvata se u koštac sa životom i bori se da nastavi. Gubitkom oca, Hari je shvatio da ni jedan brak nije lagan. Da se za sve treba boriti. Mučno. Gurati svaki dan i riješavati svaki neriješiv problem. Čak i onda kada se njegova žena  vrati iz Japana sa novim dečkom, zahtjevajući razvod i starataljstvo Hari se bori ali na kraju popušta je sada potpuno shvata da  je sreća njegovog sina i njegova sreća. Shvata da suština života nije tvoja sopstvena sreća, već sreća koju možeš podariti nekome. Shvata da ljubav se ne može forsirati, da će se ona pojaviti kada to najmanje očekuje.

Čovek i dečak jeste izvanredna psihološka knjiga. Veoma realistična i dirljiva, ali ono što  sam ja osjetila kao nedostatak jeste nedovoljno razvijen lik Harija. Dok sam čitala uvijek sam imala osjećaj da bolje poznajem sporedne likove nego njega. Razumjela sam bolje njegovog oca, Sid, pa čak i Pata nego njega. Ostao mi je nekako nedorečen i zbog toga ovom romanu dajem 4 od 5 zvjezdica.

- Hun.


No comments:

Post a Comment